2013. május 31., péntek

olvasónapló. # 14 - William Golding: A Legyek Ura

Világéletemben imádtam az olyan sztorikat, amikor valaki egy lakatlan szigetre vetődik és ott próbál eléldegélni valahogy. Már csak fantáziálás során is gyakran felmerül az emberben, hogy vajon mihez kezdene magával egy mindentől és mindenkitől távol lévő földrészecskén. Talán a legvitatottabb kérdés, hogy mit vinnénk magunkkal egy lakatlan szigetre. A legtöbb esetben azonban, aki egy ilyen helyre vetődik, nem választhatja meg bőröndjének tartalmát. Így történt ez William Golding, a Nobel-díjas angol író könyvében is, ahol kisfiúk egy repülőgép lezuhanása nyomán kerülnek egy vadregényes szigetre. A fiúk rögtön egy vezetőt választanak maguknak, aki mellett persze megjelenik egy másik, erejét és vadászati képességeit fitogtató ellenfél. Ralph, a vezető minden igyekezetével azon van, hogy meggyőzze a többieket arról, hogy mennyire fontos a füstjelzés, hiszen csak ennek segítségével van esélyük arra, hogy valaki rájuk találjon. Jack-et, az "ellenfélt" leginkább a malacvadászat köti le, ennek következtében nem figyel a tűzre, mely kialszik. Az első konfliktusforrás is ebből adódik, hiszen pont akkor halad el a sziget mellett egy hajó, aminek ily módon nem tudnak jelet adni. Ralph ezután még inkább próbálja a többiekbe sulykolni, hogy vigyázzanak a tűzre, ám szava nem sokat ér. Hűséges társa, Röfi, aki egy duci, asztmával küszködő, szemüveges fiú a végsőkig kitart mellette, még akkor is, amikor a fiúk két részre oszlanak, és Jack megalapítja a saját csapatát.
Közben a sziget napfényes oldalát beárnyékolja a titokzatos erdő, melyben különféle szörnyeket vélnek felfedezni, ennek következtében még egy társukat is megölik, a fiúk már szinte nem is tudják, hogy mitől félnek valójában. A "szörnynek" felajánlják a megölt disznó fejét, ami ily módon válik a Legyek Urává, hiszen a rothadó húson csak úgy nyüzsögnek a legyek.
A mindent eldöntő konfliktus Röfi szemüvegének köszönhető, annak lencséjét használják a tűzgyújtáshoz. Jack és társai ellopják a szemüveget, hogy ezután csak ők tudjanak tűzhöz jutni. Ralph a végsőkig hajtogatja, hogy ő pedig szívesen adott volna a tűzből nekik is. Jack azonban már olyan szinten elvadult, vademberré vált, hogy számára az ésszerű érvek semmit sem érnek. Felelőtlen és állatias viselkedésének következtében Röfi is életét veszti.
A történet egy váratlan fordulattal fejeződik be, a fiúkat megmentik a már lángokban álló szigetről.
Golding regényében egyértelműen körvonalazódik a társadalmi berendezkedés, míg Ralph a demokratikusabb vezetőt testesíti meg, addig Jack egyeduralmat szeretne magának, és egyfajta despotaként próbálja a végsőkig befolyásolni a már amúgy is gyenge kisfiúkat. Ha nagyon a mélyére mennénk a regénynek, én egy kissé "belemagyarázósabb" értelmezést is el tudnék képzelni, miszerint a hajó, amelyet megpillantottak a hőségtől és az éhségtől már hallucináló gyerekek, csupán egy délibáb volt. A végső megmenekülés pedig felfogható akár halálként is, melyben Ralph - akit a történet végén már mindenki üldözőbe vesz és meg akarják ölni - elnyeri a végső menedéket és békét.

via Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése