2013. február 6., szerda

olvasónapló # 11 - Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek

Sok könyvet olvastam már Murakami Harukitól, ám ez a mostani nem az eddigi szokványos regénye. Ez a műve egy memoár az írásról és a futásról, erről a két dologról, ami az író életében a legfontosabb helyet foglalja el. Kigyűjtöttem pár jó idézetet, álljanak itt most ezek a szokásos sztori-leírás helyett.


  • "Azon a ponton, amikor úgy tűnik, még tudnék írni, egy határozott mozdulattal leteszem a tollat. Így aztán következő nap könnyű fölvenni a munkát."
  • "Mert az a fontos, hogy akár csak egy kicsivel, de meghaladjam a tegnapi önmagam. Ugyanis ha a hosszútávfutásban létezik legyőzendő ellenfél, az a tegnapi önmagunk."
  • "Amíg futok, senkivel nem kell beszélnem, és senkit nem kell hallgatnom. Elég csupán a tájat néznem, és saját magamra figyelnem. Ez semmi mással föl nem cserélhető, értékes idő számomra."
  • "A legfontosabb, amit az iskolában megtanulunk, az az, hogy a legfontosabb dolgokat nem lehet az iskolában megtanulni."
  • "Az izmaink olyanok, mint egy tanulékony haszonállat. Ha odafigyeléssel, fokozatosan adagoljuk számukra a terhelést, akkor maguktól alkalmazkodni fognak, hogy kibírják. […] Az ismétlés segítségével megragad izmaink emlékezetében, hogy >> szóval ennyi melót bizony el kell végeznünk <<. […] Ha azonban napokon keresztül nem kapnak terhelést, akkor automatikusan úgy ítélik meg, hogy >>nahát, szóval már nem kell annyira erőlködnünk, jaj, de jó! <<, és csökkentik a terhelhetőség határát."
  • "Ha mindennap odaülünk az asztalhoz, és arra eddzük magunkat, hogy egyetlen feladatra koncentráljunk, a koncentráció és a kitartás magától a sajátunkká válik. Mindez hasonlít izmaink betanításához, melyről korábban írtam. Az információt, hogy számunkra nélkülözhetetlen a mindennapos, szünet nélküli írás és koncentrált munkavégzés, rendszeresen elküldjük a szervezetünknek, és rábírjuk, hogy szépen megjegyezze. Aztán lassan egyre kijjebb toljuk a határokat."
  • "Amire támaszkodhatom, az a tapasztalatom és az ösztöneim. A tapasztalatom azt mondja: >>Mindent megtettél, amit tudtál. Most már hiába töprengsz. Csak várd szépen a nagy napot!<< Az ösztöneimnek csak egyetlen megjegyzésük van: >>Idézd magad elé!<< Lehunyom a szemem, és elképzelem, amint Brooklynon, Harlemen, Midtownon át, több tízezer futóval együtt keresztülvágok New York utcáin."

via Pinterest

2 megjegyzés:

  1. Ahh, teljesen elalélok Murakami Harukitól, az egyik kedvenc íróm és bár szokatlan a könyv témaválasztása, de ugyanolyan Murakamis, mint bármelyik fantasztikus, meghökkentő, nyers és távolságtartó stílusban megírt regénye. Nekem egyedül a Birkakergető nagy kaland nem tetszett, de csak azért, mert nagyon nem értettem.

    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Birkakergető nagy kaland nekem sem tetszett igazán, főleg a befejezés volt számomra kissé értelmezhetetlen. Ellenben ez a műve nekem most nagyon testhezálló volt, az írás és a futás szempontjából is.

      Törlés